Skip to main content

Alle details vind je in de Gidsenkroniek van juli 2019.

Dit ommetje leidt je door een beeldenroute bestaande uit een eigenzinnige selectie van oude en hedendaagse sculpturen. We starten aan de Magdalenakerk en eindigen een tweetal uur later aan de Stadsschouwburg.

In de winter van 2017 verwittigt een verontruste toerist de politie dat er een haveloze sukkelaar op een bank aan de Magdalenakerk ligt te slapen in de sneeuw. Een pluim voor een Canadese beeldhouwer voor dit levensecht beeld. Even verderopstaat een Madonna van dehand van de Brugse beeldhouwer Michel D’Hondt. Ooit stond hier ook een waterpomp die verplaatst is nabij het Arentshuis. Om een oude plooi glad te strijken schonk de Brusselse topbeeldhouwer Eugène Simonis een bronzen zwaan aan Brugge die vandaag op een fontein staat.

In de Engelse landschapstuin wandelen we langs een prachtige kiosk, die zeker wat kleur betreft, wat duiding kan gebruiken. In de tuin merken we nog een beeld op van een man met een triton en een vrouwenbuste, deze beelden zijn gerelateerd met Kortrijk, Schaarbeek en Zweden…

In het Arentshof ontrafelen we de complexe iconografie van de Ruiters van de Apocalyps, al was het maar om de Sint-Janstriptiek in het gelijknamige hospitaal beter te verstaan. Even verderop staat in de schaduw van het herboren Gruuthusepaleis de buste van een vooraanstaande Spaanse humanist die een broertje blijkt te hebben.

Wij bewonderen het intimistisch werk ‘Pax’ van de Brugse beeldhouwer Octave Rotsaert die meerdere realisaties in Brugge heeft zoals de Buffelbrug en het imposante ruiterstandbeeld van Albert I. In de buurt vinden we de compositie ‘Aderen van het klooster’ van de internationaal gerenommeerde beeldhouwer Giuseppe Penone als de ‘Nieuwe Wereld’ van Leona Sels, beiden met een complex gelaagde symboliek.

De locatie van de ‘Meiboom’ van de ons goed bekende Jef Claerhout is niet toevallig. Een huis verderop is de sleutel tot dit raadsel… Wat verder op op het Muntplein zijn er twee beelden die wat toelichting vragen, zeker de beeldhouwer Jules Lagae is meer dan het vermelden waard.

We gaan richting Stadsschouwburg waar ‘Der Vogelfänger bin ich ja’ lezen op het brons van Papageno. Hij is één van de figuren uit de opera ‘De Toverfluit’, de bekende en laatste opera van Mozart. De partituren liggen hier ook ergens maar waar?

We zwaaien mekaar tot ziens voor een volgend Ommetje aan de lang uitgerekte bronzen figuren van de Brugse beeldhouwer Joz. De Loose.

Nieuwsgierig geworden? Op 8 augustus ken je de antwoorden! Tot dan?

Details

Begin: 8 augustus 2019
18:00
Einde: 8 augustus 2019
20:00
Gidsenkring Brugge vzw (Hello Bruges)

Magdalenakerk, Stalijzerstraat, Brugge, België

Stalijzerstraat 19 20
8000 Brugge Vlaanderen
België